Strony

28 gru 2015

Keks


Niestety nie wszystkie przepisy
świąteczne udało mi się wstawić
przed Świętami więc wstawiam je po.
Przydadzą się za rok:)

Składniki:
4 jajka w temp. pokojowej
15 dag cukru pudru
15 dag masła w temp. pokojowej
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30-40 dag bakalii: rodzynek, owoców
kandyzowanych, moreli, fig, daktyli i innych
1 kieliszek rumu lub innego aromatycznego alkoholu

Rodzynki sparzyć, osuszyć i zalać rumem.
Odstawić na ok. 1/2 godziny. Masło utrzeć z 
cukrem. Dodać żółtka. Następnie przesianą i zmieszaną
z proszkiem do pieczenia mąkę. Rodzynki odsączyć.
Dodać do ciasta razem z resztą bakalii, które wcześniej
należy pokroić na mniejsze i oprószyć mąką.
Białka ubić na sztywna pianę, dodać do ciasta i
delikatnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem
do pieczenia. Włożyć ciasto i piec w nagrzanym
wcześniej do 180 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz