Strony

10 wrz 2015

Zupa krem z kurek


Właściwie nazwać powinnam ten
krem kurkowo-ziemniaczany bo 
sporo tu ziemniaków służących
zagęszczeniu zupy. Tak czy inaczej
polecam bo zupka pyszna i prosta:)

Składniki dla 3-4 osób:
400 g kurek
450 g ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła+1 łyżka oleju
200 ml śmietany 30%
700 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Cebulę drobno pokroić. Zeszklić na maśle
 z olejem.  Dodać grzyby i smażyć kilka
minut razem. Wlać bulion i dodać 
pokrojone ziemniaki. Gotować aż
będą miękkie. Z zupy wyjąć trochę
kurek.  Resztę zupy zmiksować.
Wlać śmietanę i doprawić do smaku.
Do każdej porcji zupy włożyć
kilka wyjętych grzybów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz