Strony

1 kwi 2015

Sernik mokka z frużeliną malinową


Kolejny sernik. Tym razem postawiłam
na smak kawy, który idealnie łączy się
ze smakiem frużeliny malinowej.

Składniki na spód:
200g herbatników (można użyć kakaowych)
70g masła

Składniki na masę serową:
1 kg sera mielonego
1 1/3 szklanki cukru
4 jajka temp. pokojowa
1 łyżką mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
250g śmietany kremówki 30%
(1/4 szklanki do sera reszta na wierzch)
1 łyżeczka mielonego cynamonu

 frużelina malinowa lub inny dowolny smak

Ciasta pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym
masłem. Wyłożyć spód tortownicy 23-24 cm.
Ugnieść np. dnem szklanki. W kubku rozpuścić
kawę w 1 łyżce gorącej wody. Dodać 1/4 szklanki
śmietany i cynamon. W misce utrzeć ser w temp.
pokojowej z cukrem. Dodać mąkę. Na końcu 
dodać jajka i ucierać na małych obrotach tylko
do połączenia składników czyli krótko.
Do masy dodać kawę i wymieszać też krótko.
Masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
około 1,5 godziny (gdyby zaczął się przypiekać
zbyt mocno przykryć folią aluminiową).
Sernik ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
Resztę śmietany ubić z 1 łyżką cukru pudru.
Posmarować nią wierzch sernika. Wyłożyć
frużelinę owocową.



1 komentarz: