Strony

23 lut 2015

Jaglanka-wegańska jajecznica


Polubiłam się ostatnio z kaszą jaglaną.
Jest jedną z najzdrowszych kasz a 
właściwościami dorównuje kaszy gryczanej.
Ma dużo białka, witaminy z grupy B oraz
miedz i żelazo. Dla osób, które nie
jedzą mięsa bardzo wskazana np.
na śniadanie pod postacią takiej jajecznicy,
która jajecznicę przypomina tylko z wyglądu:)

Składniki na 1 porcję:
1/3 kaszy jaglanej
1 szklanka wody (bulionu lub mleka sojowego)
sól, pieprz
szczypta cukru
pół pęczka szczypiorku

Kaszę zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut.
Następnie odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać
trochę oleju, wrzucić kaszę jaglaną i zalać ją
wodą. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut.
Gdy kasza jest miękka doprawić do smaku
i dodać pokrojony szczypiorek. Jeść na ciepło.


*na podstawie przepisu z bloga wegan nerd.

3 komentarze:

  1. na pierwszy rzut oka myślałam, że to na prawdę jajecznica! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, też ostatnio odkryłam tę cudowną kaszę :-)

    OdpowiedzUsuń