Strony

8 sty 2015

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem


Bardzo fajna przekąska z ciasta francuskiego
z dodatkiem łososia. Idealna na imprezową
przekąskę. U mnie sylwestrową:)

Składnik na 12 sztuk:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
100g wędzonego łososia
1 jajko
2 łyżki ziaren sezamu
sól, pieprz
koperek do dekoracji

 Ciasto francuskie rozwałkować na desce posypanej mąką.
Łososia rozłożyć na 1/3 powierzchni ciasta (na dolnej części)
Posypać łososia pieprzem i zrolować ciasto w roladę zaczynając
od dołu. Końcówkę posmarować jajkiem w celu lepszego zlepienia.
Jajko roztrzepać widelcem w misce razem z pieprzem i solą.
 Całą roladkę posmarować jajkiem. Obtoczyć w  sezamie.
 Pokroić na cienkie plastry. Włożyć je na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Piec w 190°C  ok. 15 minut. Podawać 
posypane koperkiem (ja zapomniałam:).

* Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz