Strony

9 gru 2014

Warzywne kofty w pikantnym sosie


Bardzo aromatyczne kotleciki kofty
z warzyw w nie mniej aromatycznym sosie.
Danie z kuchni hinduskiej więc pikantne
być powinno niemniej ja troszkę je
złagodziłam na własne potrzeby:)

Składniki na kotleciki:
1 duży ugotowany ziemniak
100g różyczek kalafiora (surowego)
1/2 szklanki marchewki pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki zielonego groszku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego chilli
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka gram masala
sól, pieprz
1 łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej
2 łyżki bułki tartej

Składniki na sos:
2 łyżki oleju
2 listki laurowe
2 gozdziki
1 laska wanilii
1 łyżeczka kminu rzymskiego nasiona
3-4 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka kolendry
kawałeczek świeżego imbiru
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki gram masali
1 łyżeczka kozieradki
1/4 łyżeczki kurkumy

1/4 szklanki śmietany kremówki

W malakserze zmiksować kalafiora, marchewkę
i groszek. Przełożyć do miski. Dodać puree z
ziemniaka i wszystkie przyprawy oraz 2 łyżki wody.
Wymieszać dokładnie masę. Dodać mąkę i bułkę.
Wymieszać i formować małe kulki (25-30 sztuk).


Smażyć je partiami na rozgrzanym oleju
na złoty kolor. Odsączyć na papierze.
Na sos na patelni rozgrzać olej.
Wrzucić listki laurowe, gozdziki, laskę
cynamonu i nasiona kminu rzymskiego.
Smażyć wszystko 2-3 minuty.


 Dodać posiekany czosnek, starty imbir
i pokrojoną drobno cebulę. Wszystko
podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać
przetarte przez sitko pomidory z puszki.
Dodać też kurkumę. Gotować aż sos
trochę zgęstnieje. Dodać wtedy chilli,
kozieradkę, gram masalę oraz kolendrę.
Wymieszać i gotować jeszcze 5 minut.
Na końcu dodać śmietanę. 
Kofty podawać z sosem i ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz