Strony

6 paź 2014

Buraki z chrzanem (ćwikła)


Chcę Was dzisiaj zachęcić do jedzenia
buraków. Oczywiście najzdrowszy jest sok 
z surowych natomiast takie gotowane lub 
pieczone w  łupinkach też mają wielką
 wartość dla naszego organizmu.

Składniki:
1/2 kg buraków
korzeń chrzanu (ok. 5cm)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
sok z 1 małej cytryny

Buraki umyć i upiec w piekarniku lub
ugotować w wodzie. Gdy ostygną zetrzeć
na tarce o grubych oczkach. Dodać starty
na drobnych oczkach chrzan, sok z 
cytryny oraz sól i cukier. 

*jeśli chcemy zrobić buraczki
na zimę wystarczy je włożyć do słoików
i pasteryzować.

1 komentarz:

  1. mój ukochany dodatek do pasztetu, szynki a nawet śledzia w pomidorach! UWIELBIAM!

    OdpowiedzUsuń