Strony

4 wrz 2014

Bitki schabowe z kurkami


W lasach podobno bardzo dużo grzybów.
Ja niestety z leśnych odróżniam tylko kurki:)
Właściwie kurki z leśnych grzybów lubię 
najbardziej. Dzisiaj są dodatkiem do bitek.
Taki prosty ale smaczny obiad:)

Składniki dla 2-3 osób:
1/2 kg schabu wieprzowego
1 cebula
150 g kurek
ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
ziele angielskie
 listek laurowy

Schab pokroić na kotlety, rozbić tłuczkiem.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić mięso
i zarumienić je. Zdjąć z patelni i wrzucić
pokrojoną cebulę i grzyby. Chwilkę smażyć
aż całość zmięknie. Włożyć z powrotem 
mięs, podlać 2 szklankami bulionu lub wody.
Dodać przyprawy: ziele angielskie, listek
laurowy oraz sól i pieprz. Przykryć i dusić
aż mięso będzie miękkie. Zaprawić mąką
ze śmietaną. Posypać natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Te bitki muszą być przepyszne! :) Od ładnych paru lat robię bitki z Twojego przepisy z Wielkiego Żarcia więc te na pewno też wspaniale smakują, tamte zaskarbiły sobie wśród moich domowników niekończącą się sympatię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę a te bitki to właśnie taka wariacja tamtych z WŻ.

      Usuń