Strony

10 lis 2013

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem


Bardzo efektowna przekąska dla lubiących
szpinak. Ja do takich się jak najbardziej 
zaliczam. Doskonała na imprezowy lub nawet
świąteczny stół bo i wygląda i smakuje:)))

Składniki:
450g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
4 jaka
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
300g serka kremowego (mielonego)
1łyżeczka chrzanu ze słoiczka
ok. 80g wędzonego łososia

Szpinak rozmrozić na patelni. Dobrze odparować z 
nadmiaru wody. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Ostudzić i dodać żółtka, wymieszać. Białka ubić na
sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Najlepsza
blaszka od piekarnika moja ma wymiar 36x44cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10-15 minut.
Serek wymieszać z chrzanem oraz solą i pieprzem.
Rozprowadzić masę serkową na ostudzonej roladzie.
U dołu dłuższego boku rozłożyć kawałki łososia.
Całość zwinąć w roladę. Przed podaniem pokroić 
na plasterki i ładnie udekorować:))


* Przepis znalazłam na blogu W Krainie Smaków.

3 komentarze:

  1. Rolade robilam na Wigilie jak i Sylwestra...jest przepyszna a i domownikom bardzo smakowala :) pozdrawiam serdecznie. Ola

    OdpowiedzUsuń