Strony

9 wrz 2013

Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoika


Wracamy do przetworów:) Dzisiaj pyszny sos 
słodko-kwaśny ale z dużym dodatkiem cukinii.
 Doskonały do makarony lub ryżu.

Składniki na ok. 9 słoików:
1 kg czerwonej papryki
1 kg cebuli
3 kg cukinii
1,5 szklanki octu (ja dałam trochę mniej)
1/2 kg cukru
4 słoiczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka ostrej papryki w proszku
1 łyżka curry (można dać mniej)
sól, pieprz
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżki przyprawy do spaghetti (u mnie bez)

Z papryki i cukinii usunąć gniazda nasienne.
Jeśli mamy dużą i nieładną cukinię skórę należy usunąć.
Następnie pokroić ją w kostkę.Paprykę pokroić w paski,
cebulę w piórka.Całość wymieszać i zasypać 1,5 łyżki soli.
Zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić i przełożyć do garnka.
Z  cukru i octu ugotować zalewę.Wlać ją gorącą do warzyw i dodać
 koncentrat pomidorowy.Dodać przyprawy i gotować 30 minut.
Gorący sos nakładać do wyparzonych słoików,
mocno zakręcać i ustawiać do góry dnem.


*przepis pochodzi z bloga "Impresja smaku".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz