Strony

30 sie 2013

Gruszki piękna Helena


Dzisiaj coś dla wielbicieli deserów z gruszkami a mianowicie
gruszki piękna Helena.Deser został podany pierwszy raz
w 1865 roku przez francuskiego szefa kuchni
   Auguste'a Escoffiera.A jego nazwa wywodzi się od popularnej
w owym czasie operetki pod tym samym tytułem.

Składniki:
4 duże dojrzałe gruszki
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanlli 
lub 1/2 laski wanilli
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
50ml brandy
4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
12 kulek lodów waniliowych (u mnie bez)

Do garnuszka wlać 2 szklanki wody, sok z cytryny,
ekstrakt lub dodać laskę wanilii.Gotować 5 minut pod przykryciem.
Gruszki obrać pozostawić ogonek ale pozbyć się nasion.
Włożyć je do garnka i gotować ok. 10 minut.
Gdy gruszki będą miękkie wyjąć je i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić razem z olejem.Dodać brandy.
Na każdym talerzyku układać po trzy kulki lodów
a w środek włożyć pionowo gruszkę.
Polać gorącą czekoladą i posypać migdałami.

*przepis pochodzi z programu
Kuroniowie rozgryzają (z moimi modyfikacjami)

6 komentarzy:

  1. Jestem absolutną wielbicielką wszelkich deserów z gruszkami, Twoje są pięknie podane :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Toz to prawdziwa klasyka! Cudownie podane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję. Gruszki są pyszne a że to klasyka to fakt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat kupiłam dziś kilka gruszek. chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń