Strony

26 lip 2013

Frużelina porzeczkowa i wiśniowa


Zostajemy w temacie przetworów. Dzisiaj przepis na
 domową  frużelinę,która doskonale sprawdzi się jako
dodatek do deserów: gofrów, lodów i innych.
Przepis znalazłam na blogu Domi w kuchni.

Składniki:
1/2 kg wiśni lub porzeczek (lub innych owoców)
200 ml wody+50ml
100g cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcja)

Owoce umyć, oczyścić i włożyć go garnka
(jeśli używamy większych owoców najpierw 
je pokroić, pozbawić pestek). Dodać cukier i ekstrakt
(można dodać cukier waniliowy).Do garnka dodać 200 ml wody
 i sok z cytryny.Całość gotować aż owoce się troszkę rozpadną
ale nadal pozostaną w kawałkach.W 50 ml wody rozpuścić mąkę
 ziemniaczaną.Wlać do garnka ciągle mieszając.
Gotować aż masa zgęstnieje (przypomina kisiel).
Gorącą frużelinę przełożyć do słoiczków, mocno
zakręcić i odstawić do góry dnem.Zostawić tak aż ostygnie.


1 komentarz: