Strony

24 wrz 2012

Ćevapčići


Dzisiaj wspomnienie tegorocznych
wakacji czyli kotleciki z mięsa mielonego,
które możemy spotkać w krajach bałkańskich.
Podawane są zazwyczaj z przepysznym
 paprykowo- bakłażanowym 
sosem ajvar i cebulą.
Moje niestety nie smakują
identycznie ale też pysznie:)

Składniki:
250g mięsa  wieprzowego
250g mięsa wołowego
lub baraniego
1 duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz cayenne
czerwona papryka

Mięso zmielić razem z cebulą i czosnkiem.
Dodać przyprawy (nie żałować:)
Dokładnie całość wymieszać.
Następnie formować małe podłużne
paluchy (u mnie niestety wyszły raczej kiełbaski).
Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Wyjąć, skropić oliwą i upiec na grillu
lub na patelni grillowej (może być zwykła).


Na zdjęciu powyżej oryginalne
Ćevapčići z jednej z knajpek.

2 komentarze:

  1. Skusiłabym się na takie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe, właśnie w ajvarem :) pozdrawiam, oby do kolejnych wakacji...

    OdpowiedzUsuń