Strony

16 sie 2012

Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami


A na deser proponuję kruche babeczki
z bitą śmietaną zwieńczone
soczystą maliną i listkiem mięty.

Składniki na 15-20 sztuk*:
170g mąki (1 szklanka)
125g masła roślinnego
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru

 250ml śmietany kremówki
1 śmietan fix
cukier puder wg. gustu

dżem malinowy
 maliny

Z podanych składników szybko
zagnieść kruche ciasto.
Owinąć w folię i wstawić do
lodówki na ok. 30 minut.
Foremki na babeczki wysmarować masłem.
Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić babeczki.
Każą ponakłuwać widelcem.
Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Zostawić aż ostygną.
Kremówkę ubić z pudrem i śmietan fixem.
Na dno babeczki wyłożyć po łyżeczce dżemu.
Następnie bitą śmietanę i maliny.


*ilość zależy od wielkości 
foremek, moje były małe ok. 7cm.

3 komentarze:

  1. Ilka, ja przede wszystkim lubię takie babeczki nadziane wiśniami i masą kajmakową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. niby nic takiego, ale nie ma to jak babeczki z owocami i bitą śmietaną, czy mascarpone.... latem:)
    www.majaskorupska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń