Strony

6 cze 2012

Kisiel z czereśni


Czereśnie u mnie
 w ogrodzie już się zaczęły
więc postanowiłam coś z
 nimi zrobić i padło  na kisiel.
Moje dziecko było zachwycone
ja chyba wolę kisiel truskawkowy
czy wiśniowy bo czereśnie 
były troszkę mało wyczuwalne.
Chociaż może to zależy od gatunku:)

Składnikidla 3 osób:
2 szklanki wypestkowanych czereśni
400 ml wody
sok z cytryny
ok. 4-5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
ok. 2 łyżki cukru 

Czereśnie zalać wodą i gotować
aż się rozgotują (u mnie sporo wody
odparowało więc dodałam ok. 1/2 szklanki).
Następnie przecedzić przez sitko.
Dodać do soku cukier, troszkę soku z cytryny
 i rozmieszaną w ok. 1/4 szklanki mąkę*
Mieszać aż całość zgęstnieje.

*najlepiej mąkę wlewać po troszku
aż uzyskamy właściwą konsystencję.

2 komentarze: