Strony

19 wrz 2011

Drożdżówki z kruszonką



Te drożdżówki powstały
z przepisu
na chałkę drożdżową
(z przepisu Wkn)
  Zmieniłam tylko sposób formowania
i powstały słodkie bułeczki z kruszonką.
Idealne na drugie śniadanie.
Z kubkiem mleka:))

Składniki na ok. 10 sztuk:
550g mąki pszennej
220ml mleka (niepełna szklanka)
40g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki masła
4 łyżki cukru

1 żółtko+1 łyżka mleka do
posmarowania wierzchu

Do miski wlać ciepłe mleko,
dodać drożdże i 1 łyżkę cukru.
Mieszać aż do rozpuszczenia drożdży.
Dodać tyle mąki, żeby rozczyn miał
gęstość kwaśnej śmietany (ok.4-5 łyżek)
Przykryć i odstawić na ok. 20 minut
aż rozczyn wyrośnie.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru ubitego
z jajkiem, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło.
Wyrobić gładkie i elastyczne
ciasto (wyrabiać ok. 5 minut).
Znów przykryć i odstawić aż ciasto podwoi
swoją objętość (ok. 30 minut).
Ciasto ponownie krótko zagnieść.
Podzielić na jednakowej wielkości kawałki.
Z każdego kawałka
ulepić długi wałek,
skrzyżować na końcach i owinąć
z dwóch stron (patrz. zdjęcia).



Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia
blaszkę i odstawić na ok. 15 minut.
Posmarować wierzch bułeczek żółtkiem
zmieszanym z mlekiem i posypać kruszonką.
Piec ok. 15-20 minut w 190-200 stopniach.

3 komentarze:

  1. ślicznie zrumienione, o ciekawym kształcie... drożdżówki idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki jak malowane! Cudownie je uplotłaś i upiekłaś!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń