Strony

1 mar 2011

Róże karnawałowe


Róże robi się z tego samego ciasta co faworki.
Pamiętam ich smak jeszcze z dzieciństwa.  
Z wisienką na górze. U mnie z braku
wisienek-dżem :))

Składniki:
1/2kg mąki
4 żółtka +1 białko do sklejania
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki rozpuszczonego masła
1/2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

2 łyżki spirytusu
wisienki lub dżem do dekoracji
cukier puder do posypania
olej do smażenia


Wszystkie składniki na ciasto
wymieszać i dobrze wyrobić.
Zagnieść elastyczne i nie klejące
się do rąk ciasto. Wyrabiać ok. 15 minut.
Następnie zostawić na 15 minut

żeby odpoczęło. Ciasto rwać po kawałku
 i każdy kawałek bardzo cienko rozwałkować.
Wykrajać trzy różnej wielkości koła.

Każde naciąć w kilku miejscach.

Składać od najmniejszego
do największego.
Łączenie smarować białkiem.
Przycisnąć w środku, żeby się dobrze skleiło.

Róże wrzucać do tłuszczu do góry nogami
(płatkami do dołu).
Gdy ostygną w środek każdej róży
włożyć wisienkę lub dżem. Posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Cudne... Wydają się takie kruche w tym słońcu.:) Kocham róże i nawet nie wiem czy bardziej te do wąchania czy jedzenia. Ale Twoje róże też pewnie kusząco pachną.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. są piękne. nigdy nie jadłam róż.

    OdpowiedzUsuń