Strony

20 gru 2010

Karkówka pieczona z ziemniakami



Danie z karkówki,
które chyba przygotowuję najczęściej.
Bo jest szybkie i smaczne.  I od razu 2w1.
Ale na pewno nie dla osób na diecie:))
Z przepisu frettki.

Składniki:
ok. 1/2kg karkówki
ok. 1/2kg ziemniaków

sól, pieprz
przyprawy jak: majeranek, vegeta,
papryka
lub inne ulubione
oliwa

2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki masła

Mięso pokroić na ok. 1/2 cm kotlety.

Lekko rozbić. Przyprawić do smaku solą,
pieprzem oraz
ziołami.
Ziemniaki obrać i pokroić w 1/2 cm plastry.

Lekko posolić. Ja ziemniaki kroję na ćwiartki
 i podgotowuję kilkanaście minut (ok. 15)
 w osolonej wodzie. Dno naczynia żaroodpornego
posmarować
lekko oliwą. Położyć ziemniaki.
Kotlety lekko posmarować oliwą i
położyć
na ziemniakach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni
40 minut pod przykryciem.

Masło rozpuścić, dodać
przeciśnięty czosnek.
Polać mięso.
Znów wstawić do piekarnika i piec
już
bez przykrycia 20 minut.

2 komentarze:

  1. Jak powiedzialam tak zrobiłam proste pyszne danie do ktorego bede wracać nie raz:) dzieki:)

    OdpowiedzUsuń