Strony

12 lip 2010

Bagietka z grilla


Taką bułkę przyrządzam
już od kilku lat. 
Przepis banalnie prosty a efekt wyśmienity.
Przepis pochodzi z
ale oczywiście dodałam coś od siebie:)

Składniki:
1 bagietka lub bułka wrocławska
ok. 1/2-1/4 kostki masła

zioła (ja używam część suszonych i część świeżych ziół)
np. bazylia, natka pietruszki,
oregano,
zioła prowansalskie itp.
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
ser żółty -starty na tarce
o średnich oczkach ok. 1 garść
można dodać troszkę soku z cytryny  
Pieczywo pokroić w kromki nie przecinając do końca.
Miękkie masło wymieszać
z posiekanymi ziołami,
czosnkiem, solą, pieprzem,
sokiem z cytryny oraz serem.
Każdą kromkę posmarować masłem.
Ja wierzch też lekko smaruję i posypuję suszonymi ziołami.
Zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu.
Można też
w piekarniku.

1 komentarz: