Strony

27 maj 2010

Pierogi ruskie



Przepis na te wyśmienite pierogi powstał
poprzez połączenie dwóch przepisów.
 
Pierwszy na ciasto jest autorstwa bajaderki
drugi na farsz jest autorstwa Wkn

Składniki na ciasto
(60-80szt):

4 szklanki mąki 2 duże jaja
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody

Mąkę przesiać do miski,
dodać jajka , śmietanę, olej i sól.
Zamieszać i wlewać stopniowo wodę
wyrabiając miękkie ciasto.
 
Ciasto wyłożyć na stolnicę i przykryć
odwróconą miską.
Zostawić żeby odpoczęło
ok. 10-15 minut. Następnie podzielić ciasto
na cztery części.
  Wyjmować po jednej,
rozwałkować cienko wycinać pierogi, układać
farsz i zlepiać.
Gotować w osolonej
wodzie ok. 5 minut.
 
Składniki na farsz:
1 kg ziemniaków
1/2 kg twarogu 2 średnie cebule
sól, pieprz, ostra papryka

Ziemniaki ugotować w
osolonej wodzie. Ugnieść tłuczkiem 

i jeszcze ciepłe wymieszać z twarogiem.
Cebulkę pokroić w kostkę,
usmażyć na złoty kolor.  
Dodać do masy cebulkę i przyprawy.
Dobrze wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz