Strony

22 maj 2010

Babka na majonezie



Jednym z najczęściej pieczonych u nas ciast 
jest właśnie ta babka. Wystarczy , że zostanie mi
 trochę majonezu  od razu ją piekę.
Wszyscy bardzo ją lubimy.

Składniki na 1 małą babkę:
3 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki majonezu
aromat cytrynowy, waniliowy lub inny
można dodać rodzynki

Mąki przesiać razem z proszkiem.
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę.
Do ubitej masy dodawać na przemian mąki, majonez i aromat.
Na końcu sparzone rodzynki.
Wlać do wysmarowanej foremki babkowej lub keksowej.
Piec w nagrzanym do 160-170 stopni
piekarniku ok. 50 minut. Po ostudzeniu polać lukrem l
ub posypać cukrem pudrem. Przepis na lukier TU.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz